Διαφήμιση

Οικονομία

Τρόποι αποτελασματικότερης και οικονομικότερης θέρμανσης κατοικιών.

Περισσότερη από τη μισή ενέργεια που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας σπαταλιέται χωρίς αποτέλεσμα. Κύρια αιτία είναι η κακή θέρμανση και ψύξη και η αντιμετώπιση μπορεί να είναι απλή και φθηνή. Πώς μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον και να κάνουμε τη θέρμανση του σπιτιού μας πιο αποτελεσματική και λιγότερο ακριβή; υπάρχουν βέβαια πολλές δυνατότητες που μπορούμε να ενσωματώσουμε αν το σπίτι μας βρίσκεται στη φάση της κατασκευής ή αν σχεδιάζουμε σημαντικές ανακατασκευές. Οι ιδέες όμως που ακολουθούν είναι απλές και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε μόνοι μας χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

1. Χαμηλώστε το θερμοστάτη.

Εάν έχετε τη δυνατότητα αυτόνομης θέρμανσης, φορέστε ένα πουλόβερ και χαμηλώστε το θερμοστάτη κατά ένα-δύο βαθμούς. Η υπερβολική θέρμανση ξηραίνει τον αέρα, δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα στα παιδιά και μας κάνει πιο ευαίσθητους σε κρυολογήματα, γιατί ο οργανισμός μας δυσκολεύεται να προσαρμοσθεί στις εξωτερικές θερμοκρασίες κάθε φορά που βγαίνουμε από το σπίτι. Μειώνοντας κατά ένα βαθμό το θερμοστάτη μειώνουμε το κόστος θέρμανσης κατά 5 - 8 % και αποφεύγουμε την υπνηλία !

2. Ελέγχουμε τα ρεύματα.

Το κλείσιμο των ρευμάτων αέρα είναι η βελτίωση που εξοικονομεί την περισσότερη ενέργεια με τη μικρότερη δαπάνη. Ένας απλός τρόπος για να βρείτε τα ρεύματα είναι με τη βοήθεια του καπνού. Διαλέξτε μια μέρα με άνεμο και ανάψτε το λιβανιστήρι σας ή ένα ινδικό στίκ. Ελέγξτε γύρω από παράθυρα και εξωτερικές πόρτες, τρύπες από κλιματιστικά, τρύπες από το καλώδιο της κεραίας τηλεόρασης, εξαερισμό τζακιού. Η οριζόντια κίνηση του καπνού θα σας δείξει πόσο σημαντική είναι η διαρροή. Μπορείτε εύκολα να κλείσετε τις περισσότερες τέτοιες τρύπες διαρροής με σιλικόνη από την εξωτερική πλευρά του σπιτιού.    


3. Μόνωση γύρω από τις πόρτες και τα παράθυρα.

Κύρια σημεία εισόδου του κρύου αέρα είναι το κατώφλι της εξωτερικής πόρτας, καθώς και το πλαίσιο των παραθύρων και των βεραντών. Μπορείτε να σταματήσετε τις διαρροές τοποθετώντας την αυτοκόλλητη ταινία από αφρολέξ και ας μην ξεχνάμε την απλούστερη λύση του μακρόστενου μαξιλαριού πίσω από την πόρτα. Για πιο μόνιμη λύση, μπορείτε να βιδώσετε στο κάτω μέρος της εξώθυρας την ειδική λωρίδα από ελαστικό. Θα διαπιστώσετε ακόμη σημαντική βελτίωση στην ηχομόνωση του σπιτιού σας


4. Κουρτίνες

Χρησιμοποιείστε φοδραρισμένες, βαριές κουρτίνες που θα κλείνετε κάθε βράδυ σε όλα τα παράθυρα του σπιτιού. Η χρήση τους μειώνει και την υγροποίηση ατμών στην εσωτερική πλευρά των τζαμιών (γιατί ο αέρας ανάμεσα στις κουρτίνες και το τζάμι είναι πιο κρύος από ότι το υπόλοιπο σπίτι). Ας μην ξεχνάμε όμως τον καλό καθημερινό αερισμό του σπιτιού, που είναι περισσότερο αναγκαίος όσο βελτιώνεται η μόνωση.

5. Χαλιά.

Στρώνοντας το σπίτι με χαλιά ή μοκέτες αποφεύγουμε τις απώλειες θερμότητας από το δάπεδο.

6. Σώματα καλοριφέρ.

Μην αποκλείετε τα θερμαντικά σώματα πίσω από έπιπλα. Τοποθετήστε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο στην πίσω τους πλευρά (ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο). Αυτό βοηθά να αντανακλάται η θερμότητα προς το δωμάτιο.

7. Ανεμιστήρας οροφής

Αν και συνήθως χρησιμοποιούμε τον ανεμιστήρα οροφής για δροσιά το καλοκαίρι, μπορεί να μας βοηθήσει και με τη θέρμανση το χειμώνα. Η περισσότερη από τη θερμότητα που εκλύεται από τα θερμαντικά σώματα ανεβαίνει στην οροφή και σιγά σιγά χάνεται στο ταβάνι και στους τοίχους. Εάν έχετε ανεμιστήρες οροφής στο σπίτι σας, ελέγξτε αν είναι αναστρέψιμοι. Το χειμώνα οι λεπίδες πρέπει να περιφέρονται κατά τη φορά του ρολογιού. Η ανάστροφη κίνηση στέλνει το ζεστό αέρα από την οροφή προς τα κάτω. Χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη ισχύ του ανεμιστήρα ώστε να μη δημιουργηθεί ρεύμα αέρα και χαμηλώστε το θερμοστάτη σας.

8. Προγραμματιζόμενος θερμοστάτης

Μπορείτε να πετύχετε 10 % μείωση στην ετήσια κατανάλωση καυσίμου εάν μειώσετε κατά 10 - 15 % για 8 ώρες τη νύχτα το θερμοστάτη σας. Εάν δε εργάζεστε εκτός σπιτιού, μπορείτε ακόμη να προγραμματίσετε να ανάβει η θέρμανση λίγη ώρα πριν επιστρέψετε στο σπίτι. Το κόστος εγκατάστασης του προγραμματιζόμενου θερμοστάτη θα αποσβεσθεί από την οικονομία στην ενέργεια. Αν πιάνει λίγο το χέρι σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να εγκαταστήσετε μόνοι σας το θερμοστάτη, καθώς πολλοί κατασκευαστές περιλαμβάνουν αναλυτικές οδηγίες στις συσκευασίες τους.

9. Θερμοσίφωνας

Η καλύτερη λύση για τη θέρμανση του νερού είναι βεβαίως η ηλιακή θέρμανση. Πολλοί όμως που δεν έχουμε ηλιακό θερμοσίφωνα καταλήγουμε να έχουμε διαρκώς αναμμένο τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με αποτέλεσμα μεγάλο οικονομικό κόστος και περιβαλλοντική επιβάρυνση από την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Όταν χρειαζόμαστε συνεχώς παροχή ζεστού νερού και δεν είναι δυνατό να ανάβουμε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για λίγη μόνο ώρα κάθε μέρα, ίσως θα πρέπει να ερευνήσουμε τη λύση του θερμοσίφωνα χωρίς δεξαμενή. Ο θερμοσίφωνας χωρίς δεξαμενή (ταχυθερμοσίφωνας) μπορεί να θερμαίνει ως 700 λίτρα νερό την ώρα. Ο τύπος αυτός θερμοσίφωνα δεν έχει δεξαμενή αποθήκευσης του ζεστού νερού, αλλά θερμαίνει το νερό καθώς αυτό καταναλώνεται. Έτσι αποφεύγουμε απώλειες ενέργειας κατά 3-4% κάθε ώρα. Ακόμη καταλαμβάνει λιγότερο χώρο.

10. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στο θερμοσίφωνά σας

Αν ο θερμοστάτης του θερμοσίφωνα είναι ρυθμισμένος σε υψηλή θερμοκρασία δημιουργείτε θερμορρύπανση του περιβάλλοντος, ενώ κινδυνεύετε, εκτός από φουσκωμένους λογαριασμούς, και από εγκαύματα. Ειδικά για τα παιδιά, η υψηλή θερμοκρασία του θερμοσίφωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ρυθμίστε τη ώστε να μην ξεπερνά τους 50 βαθμούς Κελσίου.

11. Μόνωση των αγωγών

Μονώστε κάθε εξωτερικό σωλήνα ύδρευσης και θέρμανσης με ειδικό αφρολέξ. Όταν το νερό φθάνει στο θερμοσίφωνά σας πολύ κρύο, ο θερμοσίφωνας καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια για το ζεστάνει στην απαιτούμενη θερμοκρασία. Εκτός από το κέρδος σε ενέργεια, αποφεύγετε και τον κίνδυνο να σπάσουν οι σωλήνες από την παγωνιά. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες, σχισμένες μονωτικές λωρίδες (σωλήνες) και να τις εγκαταστήσετε μόνοι σας με πολύ μικρό κόστος. Προσέξτε να τοποθετήσετε την ένωση στο κάτω μέρος των οριζόντιων σωλήνων και μη τυλίγετε πολύ σφικτά γιατί έτσι μειώνεται η μονωτική ικανότητα    

12. Συσκευές εξαερισμού.

Περιορίστε τη χρήση συσκευών εξαερισμού, όπως ο εξαεριστήρας του μπάνιου ή ο απορροφητήρας της κουζίνας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένας εξαεριστήρας μπάνιου μπορεί να ρουφήξει, και να διώξει από το υπόλοιπο σπίτι σας, όλον το θερμαινόμενο αέρα. Για να το πετύχει αυτό σε ένα μέσο σπίτι χρειάζεται λιγότερο από μία ώρα!

13. Συντήρηση λέβητα, καυστήρα.

Διατηρήστε, τον καυστήρα, τον λέβητα και όλον τον εξοπλισμό θέρμανσης σε άριστη κατάσταση από πλευράς συντήρησης. Βρώμικα φίλτρα, μειώνουν την απόδοση του καυστήρα σας. Οι κακοσυντηρημένοι καυστήρες δεν είναι αρκετά αποτελεσματικοί και επιπλέον καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα. Μια ετήσια συμφωνία με ειδικούς επαγγελματίες που προσφέρουν υπηρεσίες συντήρησης καυστήρων αξίζει τα λεφτά της, γιατί θα σας εξασφαλίσει ότι ο εξοπλισμός σας θα είναι πάντα συντηρημένος σωστά και θα έχει διάρκεια ζωής όσο το δυνατό περισσότερη.

Εναλλακτικές μορφές θέρμανσης

Τζάκι με γκάζι.

Αν είστε από τους τυχερούς που θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου, μπορείτε να εγκαταστήσετε τζάκι φυσικού αερίου. Είναι πιο καθαρό, πιο πρακτικό, πιο οικονομικό και ζεσταίνει πολύ περισσότερο από το συνηθισμένο τζάκι με ξύλα.

Τζάκι με ξύλο για θέρμανση και εξοικονόμηση ενέργειας

Συνήθως, ένα καύσιμο δεν καταναλώνεται αμέσως αλλά πρέπει πρώτα να αποθηκευθεί. Ένα πλεονέκτημα του ξύλου είναι, ότι διαθέτει αυτή τη δυνατότητα αποθήκευσης. Ενέργεια σε «απόθεμα» Σε αντίθεση με άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το ξύλο μπορεί να αποθηκευθεί, σχηματίζοντας ένα απόθεμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε χρειάζεται η ενέργεια. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ξύλου είναι ότι δεν είναι επικίνδυνο ή τοξικό και επομένως δεν χρειάζεται να αποθηκευθεί σε δεξαμενές ή άλλες ειδικές εγκαταστάσεις.

Οικονομικά πλεονεκτήματα του ξύλου Επίσης, για την παραγωγή του ξύλου δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα ενέργειας. Ακόμα, η μεταφορά είναι ακίνδυνη και σαφώς πιο οικονομική σε χρήμα και χρόνο από τη μεταφορά των ορυκτών καυσίμων.

Παρά τα οικονομικά και οικολογικά οφέλη, περίπου το ένα τρίτο του ξύλου που αναπτύσσεται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο παραμένει αναξιοποίητο και σαπίζει στα δάση. Λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα του CO2 που δημιουργείται από το ξύλο που σαπίζει, όπως αναφέραμε και πριν, γίνεται αμέσως σαφές ότι είναι προτιμότερο οι αειφόρες πηγές ξύλου να αξιοποιηθούν για την παραγωγή θερμότητας.

Ενεργειακά τζάκια

Ένας εναλλακτικός τρόπος θέρμανσης, πέρα από την δαπανηρή και αντιοικολογική καύση πετρελαίου, είναι η χρήση τζακιού. Το τζάκι καταρχήν θεωρείτε οικολογικό μέσω, διότι καίει ανανεώσιμα καύσιμα (τα ξύλα) .Τα περισσότερα τζάκια που υπάρχουν σήμερα στα σπίτια εξυπηρετούν διακοσμητικούς κυρίως λόγους, όμως αυτό μπορεί εύκολα να αλλάξει, σε βαθμό που το τζάκι να θεωρείτε η βασική πηγή θέρμανσης του σπιτιού!
Η εξωτερική κύρια διαφορά ενός παραδοσιακού τζακιού και ενός ενεργειακού είναι πως η εστία κλείνει με γυάλινο πορτάκι. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά στην απόδοση. Κλείνοντας την εστία, πλέον, γίνεται έλεγχος του ποσοστού οξυγόνου που διοχετεύεται στην φλόγα με αποτέλεσμα την ποιοτικότερη καύση και τις μικρότερες απώλειες θέρμανσης από την καμινάδα. Με ένα ενεργειακό τζάκι επιτυγχάνεται καλύτερη απόδοση του καυσίμου (ξύλα) πάνω από 70%.

Τα ενεργειακά τζάκια πέρα από την υψηλή απόδοση έχουν και ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Είναι απόλυτα ασφαλή. Με την γυάλινη πόρτα που διαθέτουν (ακριβότερα μοντέλα διαθέτουν και επιπλέον μαντεμένια πόρτα) μπορούν να λειτουργούν χωρίς την επίβλεψη σας, ενώ με τον μεγάλο χρόνο που κρατά η καύση ενός κούτσουρου δεν ανησυχείτε για σύντομη ανατροφοδοσία (όποτε μπορείτε να το ανάβεται και να πηγαίνετε ήσυχοι για ψώνια στο supermarket). Φυσικά, τα ενεργειακά τζάκια μπορούν να λειτουργήσουν και χωρίς το γυάλινο πορτάκι όπως τα παραδοσιακά, αλλά σε αυτή την περίπτωση ακόμα καλύτερη απόλαυση της φλόγας αλλά έχουν και την ίδια απόδοση με τα παραδοσιακά. Επίσης, υπάρχουν μοντέλα ενεργειακών τζακιών που προσαρμόζονται στα παραδοσιακά ώστε να κάνετε χρήση της υπάρχουσας υποδομής του σπιτιού. Ένα ακόμα θετικό, είναι πως λόγο της ποιοτικότερης καύσης, η κάπνα από την καμινάδα είναι λιγότερο έντονη (και λιγότερο ενοχλητική για τους γείτονες)      Υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες ενεργειακών τζακιών, η πιο απλή είναι η εστία που διαθέτει έναν αεροθάλαμο τριγύρω της (ώστε να ζεσταίνει καθαρό αέρα) και τον οποίο διοχετεύει με ανεμιστήρες πίσω στον χώρο (οι τιμές της εστίας ξεκινούν από 1000ευρώ περίπου) και φτάνουν σε μοντέλα που λειτουργούν σαν λέβητες, κλείνουν αεροστεγώς, κάνουν μετάκαυση των καυσαερίων και διαθέτουν μέχρι και τηλεκοντρόλ!

Χρήση αντλιών θερμότητας για θέρμανση: Αξιόπιστη & Πολύ Οικονομική Λειτουργία

Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλο τον τεχνικό κόσμο ότι η χρήση των αντλιών θερμότητας για θέρμανση το χειμώνα αποτελεί την πλέον οικονομική λύση θέρμανσης για κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου και η αυξανόμενη ρύπανση του περιβάλλοντος από την καύση (ιδιαίτερα σε αστικό περιβάλλον που είναι ιδιαίτερα επιβαρημένο σε ρύπους) επιβάλλουν την επανεξέταση του συμβατικού τρόπου θέρμανσης των κτιρίων και την επιλογή λύσεων που εξοικονομούν ενέργεια & πόρους από το περιβάλλον. Ο λόγος που η θέρμανση με χρήση αντλιών θερμότητας είναι σημαντικά οικονομικότερος από τη συμβατική θέρμανση με καύση οφείλεται στην άντληση θερμότητας από το εξωτερικό περιβάλλον.
Η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται δεν μετατρέπεται σε θερμική, (όπως συμβαίνει στις ηλεκτρικές θερμάστρες) αλλά χρησιμοποιείται για την κίνηση ενός ηλεκτρικού συμπιεστή και την άντληση θερμότητας από & προς το περιβάλλον. Ο λόγος της αντλούμενης θερμικής ενέργειας προς την απορροφούμενη ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή ο βαθμός αποδοτικότητας COP (Coefficient of performance) στις σύγχρονες αντλίες θερμότητας κυμαίνεται από 2,5 έως 5, ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται (Inverter – hi-efficiency heat exchangers – control) & τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια γεωγραφική περιοχή όπου η θέρμανση μέσω της άντλησης θερμότητας μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες θέρμανσης στα 3/4 του πληθυσμού (Κεντρική & Νότια Ελλάδα _ Γεωγραφικές Ζώνες Α & Β) Για να ποσοτικοποιήσουμε την οικονομικότητα της χρήσης των αντλιών θερμότητας ας δούμε το ακόλουθο παράδειγμα, που αφορά τη μέση κατοικία στην Ελλάδα, με επιφάνεια 90 τετρ. μέτρα και θερμικές απώλειες 10 kW.

Παρατηρούμε ότι με την χρήση των αντλιών θερμότητας για θέρμανση έχουμε οικονομία έως και 64% σε σχέση με συμβατικό λεβητοστάσιο με καύση πετρελαίου!!
Τα αποτελέσματα της ανάλυσης παρουσιάζονται και γραφικά στον ακόλουθο πίνακα:

Θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με βιοκαύσιμα.

Κυκλοφορούν πρωτοποριακές εφαρμογές, όπως, συνεργασία συσκευής pellet και λέβητα φυσικού αερίου ή πετρελαίου, για ενδοδαπέδια θέρμανση ή θέρμανση χώρου με σώματα (πάνελ ή και διακοσμητικά) και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Σύγχρονες και πρακτικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον. Υπάρχουν διαφόρων ειδών pellets . Μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν ένα υλικό συγκόλλησης για να παρατείνουν τη ζωή των pellets άλλοι τα φτιάχνουν χωρίς αυτό. Τυπικά χαρακτηριστικά pellets ξύλου
Διάμετρος : 5-8 mm, Μήκος : max. 30 mm, Πυκνότητα : min. 650 kg/m3, Υγρασία : max. 8% του βάρους, Ενεργειακό Περιεχόμενο : 4.5-5.2 kWh/kg, 2 kg pellets = 1 liter πετρελαίου θέρμανσης


Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα εάν επιλέξει κάποιος τα pellets ως καύσιμη ύλη. Για την δημιουργία των pellets δεν απαιτείται να κοπούν δέντρα - παρασκευάζονται από τα κατάλοιπα των ξυλουργικών και υλοτομικών διαδικασιών. Η καύση των pellets βοηθά ουσιαστικά στην μείωση των δασικών αποβλήτων από την παραγωγή ξυλείας και από τη βιομηχανία επίπλων. Δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα που μπαίνουν στα pellets έτσι ώστε να παρατείνουν το χρόνο καύσης τους ή να καίγονται πιο αποτελεσματικά. Τα pellets δεν καπνίζουν ούτε εκλύουν επικίνδυνα αέρια κατά την καύση τους. Με τη χρήση αυτού του είδους την καύσιμη ύλη μειώνεται η ανάγκη για συμβατικά καύσιμα τα οποία όπως είναι γνωστό είναι βλαβερά για το περιβάλλον.
Το κόστος τους εξαρτάται από την γεωγραφική περιφέρεια πώλησης τους καθώς και από την εποχή. Είτε κάποιος ζει σε αστικό κέντρο είτε στην εξοχή το pellet εκτός των άλλων είναι το ασφαλέστερο αλλά και το πιο υγιεινό μέσο θέρμανσης.
Αυτή η τεχνολογία εκτός από τη χρήση της σε σπίτια είναι πολύτιμη και σε μη οικιακά κτίσματα όπως ξενοδοχεία, καταφύγια, εστιατόρια, καταστήματα, γραφεία, νοσοκομεία και σχολεία. Στη Νότιο Αμερική ήδη χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε απάνω από 500.000 σπίτια.

Βιομάζα

Με τον όρο βιομάζα ονομάζουμε οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς (όπως είναι το ξύλο και άλλα προϊόντα του δάσους, υπολείμματα καλλιεργειών, κτηνοτροφικά απόβλητα, απόβλητα βιομηχανιών τροφίμων κ.λπ.) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Μια μορφή βιομάζας: pellets (συσσωματώματα) τα οποία προκύπτουν από τη μηχανική συμπίεση πριονιδιού, χωρίς την προσθήκη χημικών ή συγκολλητικών ουσιών.
Βασικό πλεονέκτημα της βιομάζας είναι ότι είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και ότι παρέχει ενέργεια αποθηκευμένη με χημική μορφή. Η αξιοποίηση της μπορεί να γίνει με μετατροπή της σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, με διάφορες μεθόδους και τη χρήση σχετικά απλής τεχνολογίας. Σαν πλεονέκτημά της καταγράφεται και το ότι κατά την παραγωγή και την μετατροπή της δεν δημιουργούνται οικολογικά και περιβαλλοντολογικά προβλήματα. Από την άλλη, σαν μορφή ενέργειας η βιομάζα χαρακτηρίζεται από πολυμορφία, χαμηλό ενεργειακό περιεχόμενο, σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα, λόγω χαμηλής πυκνότητας και/ή υψηλής περιεκτικότητας σε νερό, εποχικότητα, μεγάλη διασπορά, κλπ. Τα χαρακτηριστικά αυτά συνεπάγονται πρόσθετες, σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, δυσκολίες στη συλλογή, μεταφορά και αποθήκευσή της. Σαν συνέπεια το κόστος μετατροπής της σε πιο εύχρηστες μορφές ενέργειας παραμένει υψηλό.

Θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με βιοκάυσιμα

Επικοινωνήστε μαζί μας για να δείτε πρωτοποριακές εφαρμογές, όπως, συνεργασία συσκευής pellet και λέβητα φυσικού αερίου ή πετρελαίου, για ενδοδαπέδια θέρμανση ή θέρμανση χώρου με σώματα (πάνελ ή και διακοσμητικά) και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης. Σύγχρονες και πρακτικές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα οικονομικές και φιλικές προς το περιβάλλον.

Ενδοδαπέδια θέρμανση.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση, αποτελεί τεχνική που εμφανίζεται στην αρχαιότητα με βασική κάυσιμη ύλη τα καυσόξυλα, και μέσο μετάδοσης τον αέρα, που διαχέονταν σε υπόγεια κανάλια κάτω από το δάπεδο. Τα τελευταία 30 χρόνια, με εξελιγμένες τεχνικές μεθόδους εφαρμογής και υλικά, κάνει έντονη την παρουσία της, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε πολλά συστήματα, κυρίως για την ποιότητα της θέρμανσης, την οικονομία και την απόλυτη ελευθερία του χώρου που μας προσφέρει. Μία εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες, κατοικιών, σχολείων, δημόσιων κτηρίων, επαγγελματικών χώρων, ξενοδοχείων, υπόγειων κατασκευών κλπ χωρίς όμως να περιορίζεται εκεί το εύρος των εφαρμογών της. Λόγω της ομοιόμορφης και οριζόντιας κατανομής θερμότητας από το δάπεδο προς την οροφή, επιτρέπει την θέρμανση χώρων με μεγάλο ύψος οροφής όπως βιομηχανικές εγκαταστάσεις , εκκλησίες κτλ. Η ενδοδαπέδια θέρμανση, λειτουργεί με νερό χαμηλής θερμοκρασίας, από 30οC έως 45 οC που κυκλοφορεί σε σωλήνες εγκιβωτισμένους στο δάπεδο. Το ζεστό νερό μεταφέρει θερμότητα στο θερμομπετόν που περιβάλλει τους πλαστικούς σωλήνες και στη συνέχεια το δάπεδο ακτινοβολεί θερμότητα. Αυτό σημαίνει ότι αυτή η μορφή θέρμανσης χρησιμοποιεί σαν θερμαντικό σώμα το δάπεδο και αυτό ακριβώς είναι το χαρακτηριστικό που προσδίδει στην ενδοδαπέδια θέρμανση την πλειοψηφία των πλεονεκτημάτων που εμφανίζει.

Απόλυτη θερμική άνεση.

Η θέρμανση του χώρου πραγματοποιείται με ακτινοβολία θερμότητας από το δάπεδο, και διαχέεται ομοιόμορφα από τα πόδια προς το κεφάλι, προσφέροντας μία αίσθηση θερμικής θαλπωρής.

Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Προσφέρει πολύ χαμηλό λειτουργικό κόστος γιατί λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια την χαμηλή κατανάλωση καυσίμου. Το σύστημα αυτό είναι σημαντικά οικονομικότερο, φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα πολύ αποδοτικό, αφού η επιφάνεια των σωμάτων ενός αντίστοιχου συστήματος, έχει αντικατασταθεί στην δαπεδοθέρμανση, με την επιφάνεια όλου του δαπέδου, με συνέπεια την μεγάλη αύξηση της θερμαντικής ισχύς.

Απόλυτη ελευθερία στη διαμόρφωση των χώρων.

Απαλλάσσοντας το κτήριο μας από τα εμφανή θερμαντικά σώματα, μας επιτρέπει την εκμετάλλευση όλων των χώρων με λειτουργικό τρόπο και μας προσφέρει ένα καλαίσθητο αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, μας απαλλάσσει από τις καυτές επιφάνειες των σωμάτων δημιουργώντας ασφαλέστερο περιβάλλον, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά.

Υγιεινό περιβάλλον – Καθαροί χώροι.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες λειτουργίας της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, μας απαλλάσσουν από την ξηρότητα του αέρα του χώρου και δίνουν ένα πραγματικά υγιεινό περιβάλλον. Επιπλέον, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών το σύστημα αυτό δεν δημιουργεί ρεύματα αέρα κι έτσι δεν υπάρχουν φαινόμενα που βλέπουμε σε άλλα συστήματα όπως μαυρίσματα στους τοίχους ή μεταφορά σωματιδίων και μικροβίων.

Απόσβεση του κόστους βραχυπρόθεσμα.

Ορισμένοι από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην απόσβεση του κόστους μιας εγκατάστασης ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι:

• Η μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, που προαναφέρθηκε (πάνω από 30%).
• Το μειωμένο κόστος κτηριακής συντήρησης, αφού δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μαυρίσματα στους τοίχους και στις κουρτίνες.
• Το μηδενικό κόστος συντήρησης και αντικατάστασης θερμαντικών σωμάτων.
• Αύξηση του χρόνου ζωής του καυστήρα ο οποίος λειτουργεί λιγότερες ώρες.


Δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας με άλλα θερμαντικά συστήματα.

Έχουμε την δυνατότητα με τη χρήση ενός μόνο λέβητα να θερμάνουμε κάποιους χώρους του κτίσματος με ενδοδαπέδια θέρμανση και άλλους με το κλασικό σύστημα θέρμανσης με σώματα ή fan coils. Παράλληλα από τον ίδιο λέβητα τροφοδοτούμε και τα ζεστά νερά χρήσης του κτηρίου.

Δυνατότητα χρησιμοποίησης όλων των σύγχρονων πηγών θερμότητας.

Λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και συνολικής αδράνειας του συστήματος εκτός των κοινών πηγών ενέργειας έχουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε βιομάζα και ήπιες μορφές ενέργειας, όπως την ηλιακή, αντλίες θερμότητας, γεωθερμικές πηγές κλπ.

Δυνατότητα λειτουργίας δροσισμού από τις ίδιες σωληνώσεις της θερμάνσης.

Το σύστημα δαπεδοδροσισμού λειτουργεί εκμεταλλευόμενο το ήδη υπάρχον δίκτυο σωληνώσεων τις ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Είναι ένα λειτουργικό σύστημα που προσφέρει άνεση, απορροφώντας ομοιόμορφα θερμότητα από όλες τις κατευθύνσεις. Όταν αναφερόμαστε στην έννοια του δροσισμού εννοούμε ότι μετατρέπουμε το δάπεδο σε μια τεράστια ψυχρή επιφάνεια. Η θερμοκρασία νερού προσαγωγής του δροσισμού στις σωληνώσεις είναι 18 οC – 20 οC, ενώ η θερμοκρασία του δαπέδου είναι 20 οC - 22οC. Με την λειτουργία του δροσισμού επιτυγχάνουμε μείωση της θερμοκρασίας του χώρου 4 οC – 6 οC. Η πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί μία εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης – δροσισμού είναι η αντλία θερμότητας αέρα-νερού.
Ο δροσισμός θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία πολύ αργότερα από την ενδοδαπέδια θέρμανση αρκεί κατα την εγκατάσταση του συστήματος να έχει ληφθεί μέριμνα για τοποθέτηση τερματικών μονάδων νερού στο χώρο, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν στην αφύγρανση του κατά τη λειτουργία του δαπεδοδροσισμού, καθώς και των σωλήνων προσαγωγής και επιστροφής κρύου νερού για την τροφοδοσίας τους και του σχετικού συστήματος αυτονομίας. Ο δροσισμός λόγω της χρήσης μεγάλης ψυκτικής επιφάνειας εμφανίζει πλεονεκτήματα όπως άνεση και υγιεινό περιβάλλον, απόλυτη ελευθερία στην διαμόρφωση των χώρων, μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και μειωμένο αρχικό κόστος κτήσης αφού χρησιμοποιούμε το ήδη υπάρχον δίκτυο σωληνώσεων, ενώ το ψυκτικό μηχάνημα υποδιαστασιολογείται γιατί στην συγκεκριμένη εγκατάσταση εκμεταλλευόμαστε την αδράνεια και την θερμοχωρητικότητα του συστήματος. Το σημαντικότερο κομμάτι της ενδοδαπέδιας θέρμανσης είναι η μελέτη και η εφαρμογή της, αφού για να μας παρέχει το πλήθος των πλεονεκτημάτων που προαναφέρθηκαν, απαιτεί πρόβλεψη και προσοχή στην εγκατάστασή της.

footer_pandeixe